Лозан Панов: Държавата е напълно завладяна

Всеки административен ръководител в по-горестоящ съд може да се меси в работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия. Това казва в интервю за вестник „Сега“ председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той коментира решението на Висшия съдебен съвет да не образува дисциплинарно дело срещу председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, който беше ходил при съдия от долната инстанция, за да придвижи по-бързо делото „Иванчева“.

Вече ще е допустимо да се образува въззивно производство без да са спазени изискванията на процесуалния закон за проверка на редовност и размяна на книжата, и забележете, при липса на годен, подлежащ на спиране съдебен акт, без подписите на съдебните заседатели и съдебния секретар, пояснява Панов след като проверката на ВКС показа тези нарушения в процеса срещу бившия кмет на софийския район „Младост“.

Председателят на ВКС предупреждава, че това снижава стандарта пред разследващите, които развиват убеденост, че както и да е изработено едно дело, по-вероятно е да „мине“ успешно през съда.

По думите му „с начина, по който у нас работят институциите, сме достигнали до положение, в което можем да извратим дори прилагането на десетте Божи заповеди“. „Събитията в България от последните години ми напомнят историческия контекст, в който се е развил националсоциализмът, и затова считам, че ние уверено вървим към автокрация. Струва ми се, че е дошло времето да осъзнаем, че правовата държава не е състояние, което се постига, а идеал, който неотклонно трябва да се преследва. Съдиите са тези, които не бива да мълчат пред лицето на приближаващата опасност. Съпротивата от страна на съдебната власт вече е сведена до единични гласове, като целта е и те час по-скоро да бъдат заглушени“, казва председателят на ВКС.

Той напомня, че наличието на неограничени и безконтролни правомощия на един субект на власт (какъвто е главният прокурор) е огромна опасност за демокрацията. Според него обаче главният прокурор Сотир Цацаров приема прекалено лично принципните им различия.

Запитан дали поредицата проверки на различни институции срещу Панов и неговото семейство са кординирана атака, председателят на ВКС отговаря, че няколко институции, които не са свързани, действат в удивителен синхрон. „По едно странно съвпадение приблизително към 20 март се очаква да се произнесе инспекторатът по проверката, НАП – по ревизионния акт, административният съд – по глобата на Сметната палата. КПКОНПИ засега е на „стендбай“ режим. Иска ми се да вярвам, че нямат общ координатор, но ми е трудно. Буквално обаче се стряскам при мисълта, че е възможно всичкото да има един пулт на управление, което означава, че държавата ни е напълно завладяна“, казва Лозан Панов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.