Лондончани избраха мюсюлманин за кмет

Близо 9-милионната столица на Великобритания за първи път в историята си, ще бъде управляван от мюсюлманин. Кандидатът на лейбъристите Садик Хан (45) е новият кмет на Лондон. За него гласуваха над 1,3 млн. лондончани, което е рекорд в британската политическа история. Хан е роден в Лондон и е от пакистански произход. Той спечели местните избори в британската столица с убедителна преднина пред основният си опонент Зак Голдсмит от консерваторите, информират британските и световните медии.
sadiq_khan_1
Новият градоначалник произхожда от обикновено семейство – баща му е шофьор на автобус, а майка му – шивачка, информира Нова ТВ. По образование е юрист, специалист в областта на човешките права и има повече от десетилетие политически опит зад гърба си. Женен e, има две деца. В речта след победата Хан благодари на „невероятните” си родители, заявявайки, че баща му много би се гордял с него.

По време на предизборната си кампания новият кмет обеща да замрази цените на билетите за публичния транспорт в британската столица и да изгради по-достъпни жилища. Той пое ангажимент да защитава правата на бизнеса и намали корпоративния данък.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.