Лондон подновява военното си присъствие в Ирак

Великобритания обяви, че подновява военното си присъствие в Ирак, за да помогне на правителството в Багдад да се справи с екстремистите от “Ислямска държава”, предаде БНР. Радиото цитира министърът на отбраната Майкъл Фалън, според когото Обединеното кралство може да участва във военни операции срещу джихадистите в продължение на седмици и дори месеци.
В изказване в британската военновъздушна база “Акротири” в Кипър Майкъл Фалън посочи, че правителството в Лондон, заедно с други европейски държави, ще направи всичко възможно, за да помогне на новите иракски власти и на кюрдските сили в Северен Ирак да победят “тази нова и много радикална форма на тероризъм”, който “Ислямска държава” иска да наложи.

Майкъл Фалън обяви, че Великобритания вече е изпратила самолети “Торнадо”, както и разузнавателни самолети, които да следят придвижването на ислямистите в Ирак. Той добави, че британски самолети превозват и оръжие и боеприпаси, предоставени от други държави за кюрдските части, и каза, че Лондон също може да изпрати военно оборудване в Ирак.
Британски медии съобщават, че около хиляда десантчици са изпратени в съседната на Ирак Йордания за съвместно учение с американската армия. През започващата днес седмица се очаква в Ирак да пристигнат и 150 войници от специалните британски части.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.