Литературно списание „Море“ с представяне в Унгарския институт на 16 януари

Литературно-художественият алманах "Море"  ще има представяне на 16 януари в Унгарския културен институт. Списанието излиза за първи път през 1980 година. Скоро бургаското издание надхвърля регионалната си рамка и в него намират трибуна освен утвърдени имена и такива, притискани от цензурата, като Ивайло Петров, Константин Павлов, Николай Кънчев, Биньо Иванов, Иван Радоев и др.
Алманахът просъществува до 1992 г., когато с решение на бургаския Общински съвет е закрит. Последен главен редактор е Христо Фотев, а заместник главен редактор – Янаки Петров.
От 1993 г. за своеобразен приемник на алманаха е обявено маринистично издание „Море”.
По искане на бургаската писателска общност и изразеното мнение на бургаската културна общественост през 2009 г. списание „Море” трябваше да се превърне отново в списание за литература, изкуство, култура, реализирано от екип, живеещ на територията на общината, сведущ, както в местната специфика, така и в националните и световните литературни процеси и тенденции.
Обявен е конкурс за идейно-тематична концепция на изданието. Авторитетно жури, избрано от бургаските писатели, решава списанието да се повери на настоящия редакционен екип – Иван  Сухиванов, Георги Ингилизов, Росен Друмев. Според концепцията на редакторския колектив Ингилизов-Друмев-Сухиванов изданието се реализира в 4 книжки годишно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.