Липсата на кворум зарази и надзора на НЗОК

Оказа се, че чисто парламентарната болест “липса на кворум” е остро заразна и се предава по институционален път. Сред новозаразените е и Надзорният съвет на НЗОК. Неговото днешно, извънредно и спешно заседание се провали заради липса на кворум. Представителите на КТ “Подкрепа” в надзора не благоволиха да дойдат на редовно свиканото заседание, защото не намират основание да се обсъжда единствената точка в дневния ред.

Надзорният съвет на Здравната каса трябваше да заседава извънредно по искането на Министерство на здравеопазването да подготвят спешно и да изпратят в Министерството пакет от мерки, които да обосноват нуждата от актуализиране на бюджета на НЗОК. Въпреки, че преди повече от две седмици Надзорният съвет заседава точно по тази тема и гласува предложение за актуализация на бюджета на касата за 2014 година.

Здравният министър д-р Таня Андреева завчера съобщи, че е подписала и изпратила в Министерски съвет предложението на надзорниците, оформено като законопроект за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. После обаче реши да поиска от Надзорния съвет пакет от спешни мерки за затягане на финансовата дисциплина в Здравната каса и повишаване на ефективността при харчене на средствата, за да защити в парламента актуализацията на бюджета и да има полза от нея.

Това “връщане на топката” в полето на Здравната каса ядоса представителят на КТ „Подкрепа” в Надзорния съвет Тома Томов и тоя напусна заседанието, с което бутна и кворума. Според Томов Надзорният съвет на касата е направил всичко необходимо, още когато е поискал актуализация и сега просто се губи време, вместо да се действа, за което има и съгласието на повечето парламентарни групи.

Щрих от пейзажа е, че вчера премиерът Орешарски заяви пред БНТ, че не вижда необходимост от актуализация на бюджета на НЗОК, въпреки, че според БЛС парите ще стигнат едва до края на септември.

Днес и депутатът от левицата Димитър Горов каза, че не се налага актуализация на бюджета на Здравната каса.

Свързани публикации

1 Comment

  1. На който не му се работи да не получава и парично възнаграждение.Аз ако се цупя ,моят шеф ще ме изгони дисциплинарно.

Leave a Reply

Your email address will not be published.