Липсата на кворум отложи приемането на закона за МВР

Липсата на кворум за пореден път провали парламентарно заседание. Така в първия си работен ден след първомайско-гергьовденската ваканция депутатите работиха по-малко от три часа. И освен това онези от тях, които провалиха кворума направиха невъзможен и насрочения за днес парламентарен контрол. А като цяло целта на занятието, реализирано от ГЕРБ бе да се отложи за пореден път приемането на второ четене на измененията и допълненията в Закона за МВР. Десетина текста от новия Закон за МВР приеха на второ четене днес депутатите преди заседанието да бъде прекратено.

В залата имаше пет народни представители от ГЕРБ. Именно от тях дойде предложението за поименна проверка на присъстващите.

“Ние не само се противопоставяме на този закон, но и на това, че държавата се управлява от загубилите изборите. Нека да се направи поименна проверка”, поиска депутатът от ГЕРБ Георги Андонов.

Председателят на парламента Михаил Миков направи исканата проверка и така стана ясно очевидното – в залата има 116 депутати, т. е. няма кворум. След което днешното заседание на 42-то обикновено Народно събрание бе прекратено.

“Прекратявам днешното заседание поради липсата на кворум. Днешният парламентарен контрол няма да се проведе. Извинявам се на премиера и на министрите, които са тук. Утре заседанието ще започне в 9 часа”, обяви Михаил Миков.

Междувременно депутатът от Коалиция за България Николай Добрев обвини депутатите от ГЕРБ в саботаж.

„Вие саботирате приемането на Закона за МВР. Няма как да ми обяснявате колко е сериозен дебата, при положение, че 5 човека сте в зала, изказвате се само двама и имате предложение по всеки член”, заяви от трибуната Добрев. След което добави, че 50 000 човека очакват този закон, защото за 4 години управление ГЕРБ са съсипали системата, а полицаите още си чакат парите за положения извънреден труд по време на миналогодишните февруарски протести.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.