Линейката за фотографката закъсняла 30 мин. и нямала дефибрилатор

„Линейката, отишла на мястото, не е била оборудвана и е закъсняла с 30 минути, тъй като това е резервна линейка. Основната напълно оборудвана линейка е била в сервиз, а д-р Чакърова не е дооборудвала с дефибрилатор, който ние имаме на разположение в аптеката”. Това обясни по Нова тв д-р Ангел Ангелов от Спешна помощ по повод смъртта на фотографката Елизабет Димитрова заради забавяне на спешната помощ.

Д-р Ангелов обясни закъснението на линейката с липсата на свободен екип, който да поеме спешния случай. Специалистът изтъкна, че по европейските стандарти за град като София е необходимо да има 60 линейки, а по българските стандарти – 38. Само че Спешна помощ разполага едва с 11 линейки.

„Проверката ще изясни, че има недостиг на кадри. В момента има 94 незаети лекарски места”, заяви д-р Ангел Ангелов. Според него трябва и резервните линейки да бъдат оборудвани – трябва да имат дефибрилатор, електрокардиограф, устройство за подаване на кислород, хирургичната и терапевтичната чанта на лекаря.

Не стана ясно защо на практика нещата са съвсем различни.

Преди ден много български медии цитираха същия д-р Ангелов от “Спешна помощ”, който твърдеше, че линейката е пристигнала на 18-та минута от повикването, а не както твърдят близките на починалата – с 55 минути закъснение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.