Лиляна Павлова: Търгът за АМ “Хемус” бе перфектен, но…

 

Прекратяването на процедурата за избор на строители на ЛОТ 1 и ЛОТ 2 от АМ “Хемус”, направено по разпореждане на премиера Борисов дни преди дебатите по първия вот на недоверие към правителството, продължава да бъде обяснявано по парадоксален начин. Накратко: всичко е направено както трябва, но ще го направим още веднъж, за да се убедят всички, че изборът на изпълнител е направен както трябва. Такава теза повече прилича на кризисен пи-ар, отколкото на аргументация на управленско решение, взето след сериозен анализ и съобразяване с фактите и обществените настроения. Фактите показват, че двата консорциума, спечелили обществената поръчка, съответно за ЛОТ 1 и ЛОТ 2, са свързани индиректно с депутата от ДПС Делян Пеевски и с шефа на Лукойл-Бургас Валентин Златев, както и че някои от класираните по-назад участници в търга обжалват решението на комисията. И тъй като формално няма никакви основания за промяна в класирането, освен претенциите на загубилите търга, премиерът Борисов обяви в понеделник, 15 февруари, че днес прекратява тази обществена поръчка, защото държавата няма пари за строителството, а утре ще я обяви наново, защото пак ще има пари за АМ “Хемус”.

Ето и стенограма от разговора по тази тема на премиера Борисов с български журналисти:

“Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е така както трябва. Искам да кажа, че тя е абсолютно извършена законосъобразно. Но когато витаят в общественото пространство съмнения върху сделка, която е около 800 млн. лева държавни пари, никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил. И затова разпоредих да се затвори и веднага да се проведе нов търг, защото пари имаме, да бъде направен пред очите на всички медии, които каним да участват. И това съм казал на госпожа Павлова, за да може бързо да почнем двата ЛОТ-а и да ги завършим така, както съм обещал на хората във Варна”.

 

Въпрос: Ще могат ли да участват предишните участници в новата процедура?

 

Борисов: Аз никога не се интересувам и забранявам на който и да е да участва. В случая всички са добре дошли – да спазят правилата и да се проведе нов търг.

 

Въпрос: А какъв е рискът тези участници да съдят страната за спирането на процедурите?

 

Борисов: Затова официално днеска нямаме пари, а утре имаме. Така че по документи днес нямаме пари, но от утре ще имаме.

А ето и продължението на тази тема ден по-късно и с главен обясняващ – министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

“Със спирането на строежа на АМ „Хемус” показваме, че нямаме зависимости. Посланието на премиера беше много ясно. Ние трябва да се разграничим от всякакви опити да бъдем вкарани в някаква зависимост или каквото и да било. За нас е важно да се разграничим, ако има някакво съмнение, затова трябва много ясно да покажем нашата воля”.

Това каза Лиляна Павлова в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. След което, също като премиера Борисов ден по-рано, подчерта, че процедурата за избор на строител, както и че след всяка една тръжна процедура тези, които не са избрани започват да обжалват и търсят да намерят някаква причина.

Ето и какво обясни Лиляна Павлова за липсата и наличието на пари за АМ “Хемус”.
По думите й, обществена поръчка е обявена с много ясното разбиране, че тя ще бъде финансира по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-202 година, което към днешна дата не е факт.

„Тя беше извадена от предишното правителство и единственото, което успяхме е да я върнем обратно като резервен проект”, допълни Павлова. Министърът припомни, че парите, които страната ни получава за пътища вече са намалени и ще стигнат за трите участъка на АМ „Струма”, но не и за АМ „Хемус”.

„Това ни дава възможност да прекратим търга, да изчистим съмнението от него, да започнем процедурата на него. Тя вече ще бъде обявена като процедура, която изцяло ще се финансира със средства от държавния бюджет и по този начин ще изберем изпълнители наново в следващите месеци ”, заяви министър Лиляна Павлова в студиото на Нова ТВ.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Обаче имам едно въпросче. При положение че една фирма или консорциум е участвала в търг и има определени разходи кой ще й ги компенсира сега? За един такъв търг подготовката на документацията сигурно струва десетки хиляди левове. Ако някой ей така за красота прекратява търгове без основание не трябва ли да плаща? Няма ли бизнес, който да защитава интересите си? В съседната публикация чета че бизнеса бил съгласувал позициите си. Трънки съгласувал.

Leave a Reply

Your email address will not be published.