Лиляна Павлова: Кметицата на Гърмен нарушава закона

ГЕРБ манипулирала данните за санирането

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обвини местната власт в Гърмен и конкретно кметицата Минка Капитанова, че от началото на 2015 година е издала десетки нови адресни регистрации в ромския квартал “Кремиковци”, където всички имоти са извън регулация и съответно са незаконни.

„Незаконното строителство не може да бъде узаконено”, каза Лиляна Павлова в предаването „Тази събота” по bTv, като изтъкна, че не подкрепя такова строителство и посочи, че през годините от 2000 година до сега община Гърмен е толерирала с действията си незаконното строителство.

„Съгласно закона, кметът е този, които издава позволителните за адресни регистрации. В кв. „Кремиковци” има регистрирани 775 души с издадени постоянно адресни регистрации в неурегулиран земеделски район. Освен това, както се вижда, кметът на Гърмен (Минка Капитанова) продължава да издава регистрации там. От началото на годината са издадени 55 нови адресни регистрации върху този неурегулиран район”, каза Павлова. По думите й, кметът на общината съгласно Закона за социалното подпомагане има задълженията да се грижи за гражданите, които се регистрират на нейна територия, както и да следи те да изпълняват задълженията, които имат.

Министър Павлова подчерта, че тези адресни регистрации са фалшиви, защото са в неурегулиран район, дори има някои, които са регистрирани на чужда собственост и подчерта, че общината е тази, която трябва да си носи отговорността.

На въпрос дали ще си подаде оставката заради Гърмен Павлова отговори: „Като министър на МРРБ, моята оставка нито ще помогне нито ще разреши проблема. Общината е виновна. Средногодишно премахваме по 800 сгради незаконни, а от началото на годината сме премахнали 400 сград”, каза министър Лиляна Павлова.

Днес жители на Гърмен ще протестират на площад “Независимост” в София срещу незаконните строежи в кв. Кремиковци и ще настояват за събарянето на постройките, за които вече са издадени заповеди са изтекли сроковете за доброволно изпълнение.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.