Лидия Йорданова: Наложителни са нови парламентарни избори

Наложително е правителството наПламен Орешарски да подаде оставка, както и провеждането в най-кратък срок на нови предсрочни парламентарни избори. Тази позиция защити по БНР директорката на социологическа агенции „Екзакта рисърч груп“ Лидия Йорданова, която дълги години ръководеше държавния НЦИОМ. “Екзакта” е сред агенциите, които в своите проучвания непосредствено преди вота дадоха преднина на ГЕРБ и максимално близо прогнозираха това, което се случи на 25 май.

Лидия Йорданова смята, че острото говорене срещу социологията след избори вреди на науката.

“Всеки камък, хвърлен в нашата градина прави невъзможна работата на добрите и на не толкова добрите социолози. Утре ние излизаме на терен. Ще стигнем до домовете на много хора. Някои от тях са чули, че едни са били по-точни, други не са чули, но ще получаваме все повече откази и все по-некоректно отговаряне на нашите въпроси, защото се създава обществена нетърпимост към нашата работа. Това е нещо, което трябва да се прекрати”, категорична бе Йорданова. Според нея, ако трябва да се търси извинение от социолозите, то не е за процентите, а за упорството, с което една политическа формация получаваше трайно от година и половина назад резултат, който в емпиричен план трудно се получава. По думите на директорката на “Екзакта”, това, което всички заедно не успяхме да предвидим, е колко катастрофичен всъщност е спадът на БСП на този вот.

“Имаше симптоми, че електоратът на БСП е по-мек от всякога и по-различен от всички досегашни кампании. Имаше симптоми, че една немалка част – около 5-6% от досегашните социалисти отиват в „България без цензура“, защото там говоренето беше по-близо до техните представи за социална политика. Имаше и други симптоми, но ние разчитахме на цифрите, които получаваме и подценихме симптомите”, коментира Лидия Йорданова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.