Лидия Йорданова: Неизвестните около изборите остават повече от отговорите

Социологическо изследване на “Екзакта Рисърч”, огласено вчера, дава 16% преднина на ГЕРБ спрямо БСП, както и цели пет партии, освен първите три, които получават над 5 на сто подкрепа от твърдо решилите да гласуват и имат всички шансове да влязат в следващото Народно събрание.

“Основният извод от това изследване е, че неизвестните до деня на вота остават много повече от отговорите, коментира пред Нова ТВ директорката на “Екзакта” Лидия Йорданова, която дълги години ръководеше НЦИОМ. Йорданова изтъкна, че неизвестни има дори около първата и втората партия – дали ГЕРБ ще успее да разшири периферията си. При БСП пък се наблюдава разочарование, което може в известна степен да стопи дори твърдото ядро, но пък преференциалният вот играе ролята на мобилизиращ фактор.

Лидия Йорданова коментира, че на практика голямата интрига ще е около малките партии, защото от техните резултати пряко зависи колко депутати ще вкарат в парламента големите партии и дали ГЕРБ ще имат мнозинство.

“Друг извод е, че хората виждат коректив именно в по-малките формации. Очевидно търсят някаква гаранция, че няма да се повторят предишният тип коалиции, които ни управляваха досега”, поясни директорката на “Екзакта”.

Лидия Йорданова обърна внимание на данните, че от началото на кампанията с около 5 процента се е увеличил делът на хората, които декларират, че ще се възползват от възможностите на преференциалния вот.

“Реформаторският блок има твърд дял от доста време, така че ми се струва, че там има една вътрешна мобилизация. Това е формацията, в която преференциалният вот отново ще играе много голяма роля. Те имат най-висок дял желаещи да упражнят преференция”, обясни още Лидия Йорданова.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.