Лидерите на ЕС затвориха Балканския маршрут

„Голяма част от това, което се надявахме да стане, стана – намерихме компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, нищо по-добро към момента не може да се направи”. Това коментира пред българските журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов след края на поредната среща на върха, послетена на бежанската криза и вълната от мигранти към страните от ЕС. Борисов определи като “много тежки” завършилите тази нощ преговори между европейските лидери и турския премиер Ахмед Давутоглу. Българският премиер потвърди, че Анкара ще получи до 2018 г. исканите допълнителни 3 млрд. евро за справяне с бежанската криза, което на практика означава, че на Турция се дават общо 6 млрд. евро. Първите 3 млрд. ще бъдат преведени на турското правителство още до края на март 2016 г.

„Поставихме изискване и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази Шенгенска граница. Всички колеги отчетоха, че България в момента е еталон в тази област”, посочи Борисов. Премиерът допълни, че едно от основните решения, приети тази нощ, е за всеки бежанец, който от Гърция бъде върнат в Турция, да се взима един сириец директно от Турция за ЕС.борисов туск
Целта е по този начин да няма преплуване с лодки, трафиканти, които взимат парите на тези хора и да се убие този мръсен бизнес, поясни Борисов.

Всъщност коментарите за завършилата среща на върха са диаметрално противоположни – от твърдения за пълен успех до коментари, че Брюксел е Анкара са отложили разрешаването на кризата. Което в голяма степен е точно така, тъй като едно от решенията на вчерашната среща на върха е, че Анкара и Брюксел ще продължат преговорите по плана за намаляване на миграцията от Турция към ЕС до провеждането на планираната за 17-18 март нова среща на европейските лидери. Очаква се тогава да бъде взето окончателно решение по предложението на турския премиер Ахмет Давутоглу страната му да приема обратно мигрантите и бежанците, които оттук нататък ще влязат незаконно в Европа от Турция.
В замяна Давутоглу поиска от тази пролет да бъдат отменени визите за краткосрочни пътувания на турски граждани в ЕС, да бъдат отворени пет нови глави от преговорите по влизането на Турция в ЕС и да бъде ускорен процесът на присъединяване в случай на постигане на споразумение за обединението на Кипър.

Потвърдиха се предварителните информации, че лидерите на държавите от ЕС ще затворят сегашния Балкански маршрут, по който бежанците достигаха от Гърция през Македония, Сърбия и Унгария до Австрия и Германия.

„Бих искал да обявя решението на лидерите на ЕС да се сложи край на подхода на „транзитните вълни“. Това означава край на незаконните потоци от мигранти по западния Балкански маршрут. За подпомагането на тази промяна, ние се договорихме да помогнем на Гърция и да окажем значителна хуманитарна помощ“, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск след края на срещата в Брюксел. Той допълни, че освен това участниците в срещата да се договорили Гърция спешно да получи хуманитарна помощ и съдействие в охраната на външните ѝ граници, включително границите с Македония и Албания.

Друго очаквано и прогнозирано решение от срещата на върха е, че лидерите на страните от ЕС одобриха плана на ЕК за възстановяване до края на тази година на свободното придвижване на граждани вътре в Шенгенското пространство. Това бе потвърдено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и от френския президент Франсоа Оланд.

“Шенгенската зона, която се оказа заплашена след едностранното връщане на граничния контрол от някои държави в ЕС заради миграционната криза, е спасена. Ако няма „Шенген“, няма да я има и Европа. Това е което днес избегнахме“, каза Оланд.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.