Лидерът на “Евророма” обвини Местан за напрежението между роми и българи

“Смятам, че голяма част от напрежението в „Орландовци” и Гърмен се дължи на изявлението, което Лютви Местан направи след парламентарните избори и в което той благодари на българските роми”. Това заяви председателят на “Евророма” Цветелин Кънчев в сутрешния блок на Нова ТВ в коментар на избухналите конфликти между българи и роми и продължаващото напрежение между представители на двата етноса.

Кънчев изтъкна нещо, което всъщност е общоизвестен факт – че ДПС всъщност не са събрали много гласове в ромските квартали. В тази връзка ромският лидер настоя Местан да обясни подведен ли е бил или умишлено е опитал по този начин да отмъсти на българските роми, че не са гласували за партията му”.

Лидерът на “Евророма” посочи, че проблемът с незаконното строителство в цяла България трябва да бъде кардинално решен и всеки трябва да понесе санкции, пли плащането на които да бъде узаконена къщата му.

“У нас има повече от 10 хиляди незаконни ромски къщи. Ако една къща е средно по 50 квадрата и се наложи по 50 лева на квадрат санкция за узаконяване, по този начин в бюджета ще влязат над 25 милиона”. В същото време Кънчев допълни, че “ако от роми влязат 25 милиона, то от българското незаконно строителство ще влязат над 100 милиона”.

Според евродепутата Ангел Джамбазки правилното решение е да се премахнат ромските гета: “Ромите не са поникнали от земята. Ако премахнат гетата им, те ще се върнат там, откъдето са дошли”, прогнозира Джамбазки.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.