Либийски военни превзеха парламента и поеха властта

Либийски военни, лоялни на бившия генерал Халифа Хафтар, обявиха вчера, че са суспендирали дейността на парламента на страната, часове след като нападнаха сградата с картечници и миномети, и изгониха депутатите, съобщиха световните агенции.
“Ние обявяваме, че случилото се в Триполи няма за цел държавен преврат”, увери в изявление по националната телевизия на Либия полковник Мохтар Фарнана, командващ военната полиция. Той обяви, че работата на парламента се преустановява, а законодателната дейност временно ще се извършва от Учредителното събрание, избрано през февруари, за да състави нова конституция. “Армията на Либия потвърждава, че следва волята на народа и ще се бори срещу екстремизма”, добави полковник Фарнана, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Бившият генерал Халифа Хафтар е бунтовник от войната срещу Кадафи. Хафтар изпрати в петък своите бойци в Бенгази срещу базираните в града радикали, като каза, че либийското правителство не е успяло да спре насилието там, припомня БНР. Последваха съобщения за тежки боеве около парламента, както и за подпалването на сградата.
Военновъздушна база Бенина в Бенгази е била атакувана и обстреляна с ракета, съобщи Франс прес.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.