Леви лидери настояват ЕК и Гърция заедно да намерят бързо решение

​По инициатива на президента на ПЕС Сергей Станишев левите лидери​ се събраха​ днес в Брюксел​, за да координират позициите си преди заседанието на ​правителствените ръководители на държавите​ от Еврозоната.

“Гръцкият народ заяви ясно своята воля​.​ Сега Европа и Гърция трябва отново да седнат заедно на масата за преговори и да намерят пътя към справедлив​о и балансиран​о​ ​споразумение​. ​Не бива да допускаме разцеплението на Еврозоната. Нито Гърция, нито Европа искат​ това. То няма да върне Гърция обратно на пътя на икономическия растеж.

Трябва да бъде взето решение, и то бързо. Уверени сме, че е възможно, ако всички страни покажат воля и отговорност. Като социалисти, отричаме идеята тази криза да бъде представяна като избор между самоцелни ограничения и липса на сериозни реформи. Всички страни трябва да положат усилия за постигането на споразумение​, ко​ето да изправи Гърция отново на крака.

Положителен знак е, че гръцките политически партии, включително ПАСОК, която е член на ПЕС, се събраха, за да намерят обща позиция за преговорите с кредиторите, и потвърдиха своята решимост да задържат Гърция в Еврозоната. Това е отговорна постъпка – не само в национален, но и в европейски план”​, коментира Станишев след срещата.​

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.