Лекарският съюз атакува във ВАС служебния рамков договор

От Българския лекарски съюз са внесли жалба във Върховния административен съд, с която искат отмяна и спиране на действието на служебния рамков договор, наложен от здравните власти през март, който позволява на здравното министерство и здравната каса еднолично да разпределят парите за здраве.

„Ние там категорично заявяваме, че това е незаконосъобразно, неправомерно е и ще доведе до проблеми, които ще затруднят достъпа на пациентите до болнична и извънболнична помощ. Ще доведат и до доста неясноти и доста притеснения от страна на колегите лекари, във връзка с изпълнението на това решение”, коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той допълни, че в случая със служебния рамков договор е нарушен параграф 44 от Закона за здравното осигуряване, където се посочва, че при ако някоя от страните не подпише Националния рамков договор, остава в сила старият договор от миналата година.

Служебният рамков договор, наложен от здравните власти, е атакуван в съда също и от Сдружението на частните болници, както и от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.