Лекари от цялата страна протестират срещу шефа на НЗОК

Лекари от цялата страна излязоха на протести срещу политиката и методиката на заплащане, налагани от председателя на НЗОК Пламен Цеков. Днес изтече ултиматумът, който Българият лекарски съюз бе дал на Цеков с искане да си подаде оставката. Също днес от НЗОК обявиха, че Пламен Цеков кани представители на големите болници в страната на среща в НЗОК през следващата седмица в удобно за тях време.

"Пламен Цеков не е богоизбран, не той решава кой как и защо да се лекува. Ние ще лекуваме всеки пациент, който има нужда от нас". С тези думи д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз се обърна към около 200 лекари и медицински работници, събрали се пред НЗОК в София, за да искат оставката на управителя на касата. Райчинов обясни числеността на протестиращите със заетостта на колегите си, които не биха оставили пациенти без медицинска помощ.

Протестиращите лекари издигнаха транспаранти с надписи "Пламен Цеков е вреден за вашето здраве" и "Не на методиката, вкарваща корупция в здравеопазването".

Д-р Цветан Райчинов определи управителя на касата като човек изживяващ се като богоизбран, над нацията, лекарите и пациентите. Това е абсурдно, това не е правовата държава. Прави са хората от улицата, няма правила и ние трябва да ги създадем с тях, каза още д-р Райчинов. Ние сме тук не само заради нас, а за да защитаваме правата на нашите пациенти, обяви една от протестиращите.

В събота ще бъде свикан национален съвет на БЛС, на който ще се вземе решение за по-нататъшните действия на съсловието, каза зам.-председателят на организацията д-р Юлиян Йорданов. По думите му следващият огромен проблем, предизвикан също от необмислената методика на касата, е свързан с медицинските изделия.

Пловдивските лекари се включиха в националния протест срещу монопола на Здравната каса, предаде „Фокус”. Пред сградата на РЗОК в Пловдив се събраха едва 30 души, предимно специалисти от болниците.

Според председателя на Националната асоциация на специалистите в извънболничната помощ, д-р Георги Ставракев, днешният протест е бил бламиран от повечето общопрактикуващи лекари по незнайни причини.

По този начин е бламирана и официалната позиция на Лекарския съюз. По думите на д-р Ставракев, последните две правителства са провеждали целенасочена политика срещу здравеопазването у нас.

Във Варна протестиращите медици скандираха: Цеков – убиец на българското здравеопазване. Над 200 варненски лекари излязоха на протест пред сградата на Районната здравна каса в града. Причината за бунта са влошените условия на здравеопазването в у нас, които пряко рефлектират и върху обслужването на пациентите. Протестиращите са срещу приетото през декември миналата година постановление, отнасящо се до новата методика на Здравната каса.

Според медиците този документ води до ограничение в здравеопазването и вкарва в стрес както лечебните заведения, така и гражданите.

Лекарите от Кюстендил излязоха на протест пред сградата на РЗОК – Кюстендил, предаде радио „Фокус” – Кюстендил. Така кюстендилските медици се включиха в националния протест под мотото "За здравето и оцеляването на нацията”. Лекарите бяха подкрепени от кюстендилските фармацевти, както и от кюстендилците, протестиращи срещу монополите и високите цени на електроенергията. Част от протестиращите медици проведоха среща с директора на РЗОК – Кюстендил д-р Матей Попниколов, където посочиха своите искания. Кюстендилските лекари подчертаха, че тяхното недоволство не е насочено към РЗОК.

Близо 60 лекари от област Пазарджик се събраха пред сградата на РЗОК-Пазарджик, за да изразят недоволството си от съществуващата здравна система в страната и орязването на регулативните им стандарти. Първоначално проявата им беше обявена като протестен митинг, но след среща на представители на БЛС с директора на НЗОК стана ясно, че протест няма да има. Медиците използваха възможността да направят обща среща помежду си пред сградата на РЗОК, където да бъдат дискутирани техните искания занапред. Причината за отмяната на протестните действия бе полученото по-рано днес уверение от НЗОК, че при недостиг на направления старите 10% ще бъдат отпускани отново на общопрактикуващите лекари. Към този момент лекарите от областта не обсъждат възможността за искане на оставката на д-р Пламен Цеков, директор на НЗОК. Специалисти от спешната помощ и фармацевти също се присъединиха към срещата на лекари в Пазарджик.

По-рано днес председателят на РЗОК в Пазарджик подаде оставка по лични причини.

И в Сливен около 60 лекари, които в момента не са в отделенията или на смяна, излязоха на протест пред областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Медиците носят плакати „За да има здравеопазване в България” и настояват за оставката на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков. Медиците настояват парите от здравните вноски да се използват изключително и само за здраве.

Колегията на БЛС в Добрич сащо изведе медиците на улицата с настоявания за оставката на управителя на НЗОК Пламен Цеков.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.