Лекар ще отговаря за причинена смърт по непредпазливост

Прокуратурата проверява оръжейна фирма "Аркус"

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу д-р Карамфила Р. за това, че причинила смърт на пациент при професионална непредпазливост. На Карамфила Р., която е ординатор невролог в УМБАЛ ”Света Анна ” в гр. София, е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК.

На 17.02.2012 г. в болница „Св. Ана” в столицата по спешност постъпила жена с диагноза ” Исхимична болест на сърцето – нестабилна ангина пекторис”. Два дни по–късно, докато била в болницата пациентката се почувствала зле. Тя получила световъртеж, вследствие на който паднала на земята и силно ударила главата си. Получила подкожен хематом, като започнало и кървене в резултат на удара.

В това състояние тя била откарана за преглед при д-р Карамфила Р., която в този момент била на работа. Лекарката решила, че се касае за епилептичен припадък, налагащ съответното специализирано медикаментозно лечение.

Същевременно д-р Карамфила Р., в разрез с относимата за този тип инциденти нормативна уредба, не назначила образни изследвания на главата /ренгенография и/или скенер/ за пострадалата пациентка. Именно чрез това изследване е могло с точност да се определи какви са настъпилите травматични увреждания и да се назначи адекватно и правилно лечение.

Един ден по–късно жената починала. Установено било, че причина за това е получената черепно–мозъчна травма, вследствие на което се получили кръвоизливи в мозъчния ствол. Леталният изход е щял да бъде избегнат при своевременно диагностициране на травмата посредством провеждане на образно изследване и провеждане на оперативно лечение веднага след това.

С бездействието си, д-р Карамфила Р. проявила немарливост при изпълнение на правно регламентирана дейност – упражняване на медицинска професия, представляваща източник на повишена опасност и по непредпазливост е причинила смъртта на пациентката.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.