Лекар ще бъде съден за фалшифициране на диплома

Софийската районна прокуратура (СРП) внесе в Софийския районен съд (СРС) обвинителен акт срещу д-р Иван Вуцов от гр. Стара Загора, който е обвинен в документно престъпление – фалшифициране на свидетелство за придобита специалност “кардиология”.

От съобщението на прокуратурата става ясно още, че преди повече от две години – на 29 март 2013 г. д-р Вуцов съзнателно се е опитал да се възползва от фалшифицирания документ, подавайки документи в Ректората на Медицинския университет в София, за да получи сертификат за поставяне на пейсмейкъри. По това време д-р Вуцов е завеждащ отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора.

В хода на разследването действителният съставител на фалшивото свидетелство за придобита специалност не е бил установен, поради което на д-р Вуцов ще бъде търсена наказателна отговорност единствено за последващото използване на документа, съобщават от прокуратурата. За това престъпление по чл. 316, вр. чл. 308, ал.2 от НК предвиденото наказание е до 8 години лишаване от свобода.

Твърдението на държавното обвинение, че не е установено кой всъщност е извършил техническата част от операцията по изготвянето на фалшивото свидетелство за придобита специалност остава отворен въпроса за съществуването на “специалист” или работилница за неистински документи в Стара Загора. Такова “ателие” неотдавна бе разкрито от полицията в Пловдив.

Парадоксалното е, че разкритието на медицинските власти за липсата на специалност по кардиология не попречва веднъж завинаги на кариерата на д-р Вуцов именно в тази медицинска специалност. До 2 октомври 2014 година д-р Вуцов е работил в отделението по инвазивна кардиология в частната болница “Тракия”, която напуска, след като ръководството й разбира, че той няма необходимата квалификация по специалността. След това той се връща отново в университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора, където става завеждащ на отделението по кардиология.

Всъщност още през март тази година зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков огласи публично любопитни подробности от лекарската кариера на старозагорския лекар. Така става ясно, че д-р Иван Вуцов има защитена специалност „Вътрешни болести” и съответната диплома за това. По-късно два пъти се явява на изпит за специалност „Кардиология”, но и двата пъти е скъсан. След което д-р Вуцов обява дипломата си по “Вътрешни болести” за изгубена, иска и получава дубликат, който е използван за основа на фалшификата. Резултатът е, че фалшив документ за придобита специалност “кардиология”, който има серийния номер и датата на истинското свидетелство (дубликат) за защитена специалност “Вътрешни болести”. Но естествено в регистрите на Медицински университет д-р Вуцов не фигурира като положил успешно изпит по кардиология и това прави възможно разкриването на опита за документна измама.

Всичко това се случва през вече далечната 1996 година. През 2014 година д-р Иван Вуцов е подал нова молба да се яви на изпит по “Кардиология”, обяви д-р Шарков в свой коментар за цялата тази далавера. Още през март тази година всички документи и резултати от проверката са изпратени в Главна прокуратура и НЗОК, а днес вече научаваме и резултатът от работата на държавното обвинение.

Българският лекарски съюз научава за фалшифицираната диплома за придобита специалност на 15 март март т.г., при това от медиите. В такива случаи съсловната организация има право да се самосезира. Само 4 дни по-късно, на 19 март е обявено, че Регионалната комисия по лекарска етика в Стара Загора няма да излезе с каквото и да било становище по казуса с дипломата на д-р Иван Вуцов, докато не станат ясни резултатите от прокурорската проверка. Тази позиция на регионалната колегия на БЛС в Стара Загора бе огласена от нейния председател д-р Георги Бакоев. От позицията му, присъстваща на сайта на регионалната колегия на БЛС в Стара Загора става ясно, също така, че поне по онова време д-р Вуцов не е заличен като кардиолог и инвазивен кардиолог от електронния регистър на лекарите в България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.