Лазар Колев остава до живот в затвора

Пловдивският апелативен съд потвърди за втори път присъдата „доживотен затвор без право на замяна”, наложена на Лазар Колев за убийството през 2006 година на сестрите Росица и Христина Белнейски. Според магистратите извършеното с особена жестокост умишлено убийство е целяло да бъдат прикрити други престъпления – изнасилване и блудство. Колев е осъден още да заплати на родителите на сестрите 400 000 лева обезщетение за претърпени морални вреди.

Съдът прие, че повдигнатите обвинения срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана, съобщи „Фокус”. Решението подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд в петнадесетдневен.

В решение от 186 страници, съдът е направил изчерпателен анализ на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина.

Отново бяха проверени показанията на свидетеля Владимир Славов, както със събраните доказателства в предходните инстанции, така и със събиране на нови контролни факти по отношение на същите.

Събрани бяха и допълнително доказателства, оборващи алибито на подсъдимия за вечерта на 27 срещу 28 януари 2006 г.

Съдът е преценил, че по време на разглеждане на делото пред Окръжния съд в Пазарджик не са допуснати никакви процесуални нарушения, а правото на защита на подсъдимия е реализирано в пълен обем.

Пловдивският апелативен съд приема, че при разглеждането на делото са спазени всички изисквания на закона и Европейската конвенция за защита правата на човека. Наказателното производство е проведено обективно, всестранно и пълно и присъдата постановена след справедлив и честен съдебен процес.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.