Лазар Груев: Изборът на председател на ВКС можеше да почне по-рано

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев коментира по БНР, че откриването от Висшия съдебен съвет (ВСС) на процедурата за избор на нов председател на ВКС е могло да стане по-рано, а не точно преди лятната ваканция в съдебната система, още повече, че законът дава такава възможност.

“Стартът на процедурата непосредствено преди лятната ваканция на магистратите ще принуди кандидатите да изработват своите концепции през август, същия месец да бъдат качени на сайта на Висшия съдебен съвет, през същия период да се изготвят и становищата”, аргументира се проф. Груев. Той публично се ангажира с подкрепа за кандидатурата на сегашния заместник-председател на ВКС Павлина Панова, като допълни, че това е “идеята, която аз горещо прегърнах”. Лазар Груев каза, че след като кандидатурата на съдия Павлина Панова е била оповестена, е получил обаждания от съдии от България и от представителя на страната ни в Съда на Европейския съюз в Люксембург, за да изразят подкрепата си за нея.

Колкото по-рано се заявят кандидатурите, колко по аргументирано те се представят на членовете на Висшия съдебен съвет и чрез медиите – на обществото, толкова по-добре, убеден е Груев. Той заяви, че след като кандидатите бъдат номинирани, самият закон дава възможност на представители на гражданското общество, университетите, магистрати да изразят своята позиция. Такава позиция могат да изразят и съдиите от съответния орган, да изслушат кандидатите, да изслушат тяхната позиция и да се консолидират мнения.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев отново подчерта, че гласуването с бюлетини е много по-демократично, въпреки че изборът на негов наследник ще бъде извършен електронно от членовете на ВСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.