Лавров заплаши Украйна с военна намеса и припомни войната с Грузия

Ако интересите на Русия в Украйна бъдат засегнати така, както в Грузия през 2008 година, Москва ще предприеме ответни действия. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от УНИАН и Франспрес.
„Ако нашите интереси, интересите на руснаците, бъдат атакувани пряко, както се случи в (грузинския сепаратистки регион) Южна Осетия, не виждам друга възможност, освен да отговорим в съответствие с международното право”, казва Лавров пред телевизия RT, припомняйки военния конфликт между Русия и Грузия през лятото на 2008 година.
Въоружените сили на Русия трябва да бъдат напълно готови да действат в случай на заплахи за интересите на гражданите на страната. Ако бъдем атакувани, ние безусловно ще отговорим”, изтъкна Лавров в интервю на английски език за телевизия RT.
Освен това Москва смята, че САЩ “ръководятт шоуто” в Украйна.
В интервю за телевизия RT Лавров направи пряка връзка между посещението в Украйна на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън и възобновяването от властите в Киев на активната фаза на спецоперацията в размирните региони.
„Показателно е, че властите в Киев обявиха за това по време на посещението на Байдън. Решението за началото на операцията беше прието в Киев след визитата на директора на ЦРУ Джон Бренън. Затова нямам причини да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу”, изтъкна Сергей Лавров. Дипломатът допълни, че има много информации за ролята на ЦРУ, за присъствието й в управлението на Украйна, в т. ч. в структурите на Съветите за национална безопасност и за отбрана. Лавров припомни, че има много слухове за участие на посолството на САЩ в събитията на „Майдана”, за връзки с въоръжени демонстранти и никой от тях не е опроверган.
“Всеки път, когато ми позвъни Джона Кери (държавният секретар на САЩ) с думите “Вие сте длъжни, вие трябва…”, ние разбираме колко далеч се намират САЩ от Украйна”, допълни Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руско-грузинската война, Войната в Южна Осетия или Кавказки конфликт през 2008 година е военен конфликт между Грузия от една страна и Русия, заедно със сепаратисти от Южна Осетия и Абхазия – от друга.
Конфликтът ескалира през юли 2008 когато след взаимни провокации между грузински войници и южноосетински милиции избухват престрелки и обстрел на позиции. В ранните часове на 8 август грузински войски започват офанзивна операция за връщането на контрола над Южна Осетия. След грузинското настъпление последва контраофанзива на руската армия разположена в Северен Кавказ в подкрепа на южноосетинското правителство. След изтласкването на грузинските части от Южна Осетия се отваря втори фронт в Абхазия и се приминава в настъпление и превземането на селища в централна и западна Грузия. Данните за цивилните и военните жертви са противоречиви, а според Върховния комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) общият брой на бежанците в региона е около 158 000 души, показва справката в Уикипедия.
Активните военни действия се водят в периода 7 — 16 август 2008 г., а резултатът е решителна победа за Русия и признаване на Абхазия и Южна Осетия за независими държави от страна на Русия, Никарагуа и Венецуела.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.