Лавров: Въвеждането на санкции от САЩ срещу Русия вече е заплаха

 

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещнаха в Рим по време на провеждащата се тук международна конференция за Либия, за да продължат обсъжданията по темата Украйна. Това е втора среща за последните два дни между Кери и Лавров, които и вчера разговаряха в Париж за кризата на Кримския полуостров.

След срещата помежду им Сергей Лавров коментира, че намерението на САЩ да въведат санкции против Руската федерация на практика вече е заплаха.

“Кери ме увери, че засега няма никакви списъци, има нареждане (от страна на президента Обама), но това не променя нещата, изтъкна Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. – Все едно, това е равно на заплаха, също както и решението да замразят своята дейност в Г-8, каза Лавров.

Всъщност всички членове на Г-7, която често е наричана Г-8, заради участието на Русия в работата на този „Клуб на богатите” решиха преди дни да замразят своята подготовка и двустранните срещи за предстоящата през лятото среща на Г-8 в Сочи.

Що се отнася до съобщението на Държавния департамент за замразяването на сметките в  САЩ на руски и кримски граждани, то в официалната информация се казва, че президентът Барак Обама е подписал заповед за санкции срещу “лица и организации, отговорни за действия, подкопаващи демократичните процеси или институциите на Украйна”.

В съобщението на Белия дом, цитирано от Ройтерс, се посочва, че това е “най-гъвкавият възможен инструмент” и може да бъдат предприети “следващи стъпки”, ако ситуацията се влоши.

Всичко това в известна степен се разминава с казаното от Сергей Лавров. Що се отнася до срещата му днес с Джон Кери, Лавров казва, че засега между тях няма взаимно разбирателство и освен това руската страна иска в дълбочина да си разясни, какво имат предвид нейните партньори, когато предлагат да се създаде някакъв международен механизам (за Украйна), какъв ще бъде неговия състав.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.