Лавров: В Украйна е възможно примирие само без предварителни условия

В Източна Украйна трябва да се обяви прекратяване на огъня без предварителни условия. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, по време на пресконференция с италианската си колежка Федерика Могерини, цитиран от световните агенции. По думите на Лавров, трябва да се оттеглят всички ултиматуми, всички предварителни условия, трябва да се подчертае, че това, което Украйна подписа в декларацията от Берлин очевидно е двустранно прекратяване на огъня. Първият дипломат на Кремъл е на мнение, че декларацията от Берлин “не съдържаше условия”. Сергей Лавров добави, че не съветва никого да разглежда възможността за силови действия в Крим и допълни, че Русия ще реагира в съответствие с действащата доктрина за национална сигурност.

Както е известно, след изтичане на едностранното прекратяване на огъня, обявено от президента на Украйна Петро Порошенко, той заповяда пълномащабно подновяване на антитерористичната операция срещу сепаратистите в югоизточна Украйна и включи във военните действия тежка артилерия и авиация. В момента Киев настоява преди обявяването на прекратяване на огъня сепаратистите да сложат оръжие.

Междувременно то Брюксел дойде новината, че постоянните представители на 28-те страни от ЕС са съгласували “известно разширяване на “черния списък” със санкции срещу Русия заради Украйна. Това е станало на редовно заседание на Комитета на постоянните представители на ЕС в Брюксел днес, съобщи ИТАР-ТАСС. Според източника на руската телеграфна агенция, “не става дума” за въвеждане на икономически санкции, а точният брой на лицата, които могат да бъдат добавени в списъка, ще стане известен по-късно. В момента в “черния списък” на ЕС има 61 имена – както на руснаци, така и на лидери на привържениците на федерализацията на Югоизточна Украйна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.