Лавров: Украйна е все по-близо до гражданска война

Украйна е по-близо до гражданска война от всякога, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизия Блумбърг, предаде Франс прес. Според мен, когато украинци убиват украинци, положението е по-близо до гражданска война от всякога, каза Лавров, подчертавайки, че в Югоизточна Украйна вече се води истинска война. Президентските избори в Украйна на 25 май не може да бъдат легитимни, докато насилието продължава. Не може да се седне на масата за преговори, докато има минометна стрелба, отбеляза руският външен министър, цитиран от ИТАР-ТАСС.


Искаме да се изясни как вертолети с логото на ООН са използвани срещу протестиращите в Югоизточна Украйна, каза Лавров и добави: Русия има сериозни подозрения, че в Югоизточна Украйна действат наемници от САЩ.

Москва е категорично против въвличането на Украйна в НАТО, заяви министърът. Опитите за това ще имат отрицателен ефект върху цялата система за европейска сигурност и ние сме категорично против. Въпросът засяга не само Украйна и НАТО, но и Русия, изтъкна Лавров.

Решението на кризата трябва да се намери по начин, отчитащ интересите на всички региони в Украйна. За успеха на националния диалог е необходимо равно участие в този процес на всички украински области, каза той, коментирайки информацията за започналата в Киев кръгла маса в търсене на изход от кризата.

Не знам какъв точно е съставът на широко анонсираната кръгла маса в Киев. Убедени сме, че за да бъде националният диалог успешен, е абсолютно необходимо всички региони в Украйна – не само югоизтокът, а и западът – да участват равноправно, каза първият руски дипломат.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.