Лавров: Русия не е една от страните в конфликта в Украйна

Русия призовава своите партньори не я разглеждат като една от страните в конфликта в Украйна. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от Интерфакс и други електронни медии.
„Готови сме да продължим диалога при разбирането, че диалогът трябва да е честен, партньорски, без опити да бъдем представяни като страна от конфликта”, каза първият дипломат на Руската федерация.
Междувременно постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин определи като „измислица” съобщенията, че е предупредил за възможността за разрив на дипломатическите отношения между Москва и Киев, предаде РИА Новости.
Ето и интерпретацията на Чуркин на казаното от самия него.
„Мога да предположа, че повод за това е станал моят отговор на въпрос след закритото заседание на Съвета за сигурност в четвъртък. Един журналист ме попита защо външният министър на Русия (Сергей) Лавров не се е срещнал с украинския външен министър в Париж и аз отговорих, че нашата позиция е, че настоящите власти в Украйна са нелегитимни, поради което се въздържаме от контакти с тях на политически теми на политическо ниво”, заяви Виталий Чуркин. След което уточни, че за дипломатически отношения въобще не е говорил нито публично, нито пред Съвета за сигурност.
В случая е нужно още едно уточнение. В изказването на Чуркин на брифинга, за който уточнява нещата, посланикът казва, че Руската федерация е прекъснала политическите си отношения с Украйна и това решение е взето, тъй като Москва не признава легитимността на сегашните украински власти. Което обаче украинската информационна агенция УНИАН разчете като „Русия е прекъснала дипломатическите си отношения с Украйна”.
И освен това, много скоро след формирането на новите власти в Киев, Кремъл отзова „за консултации” посланика си в Киев. Оттогава и до момента официални руски представители казват, че Москва не признава легитимността на органите за управление и на новите лица в управлението на Украйна. И тогава закономерно възниква въпросът какви, всъщност, отношения поддържат Москва и Киев…

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.