Лавров прогнозира ледникова епоха в отношенията Русия-САЩ

Настъпилият период на захлаждане в отношенията между Русия и САЩ ще бъде дълъг, заяви в прав текст руският външен министър Сергей Лавров по време на лекция за външната политика на Москва, акцентите от която резюмира ИТАР-ТАСС.

Ето и аргументацията на руския дипломат №1.

“Русия последователно ще разяснява утопичността на опитите за връщане към еднополярен свят. Този период, настъпил в нашите отношения, ще бъде дълъг, не само защото украинската криза ще отнеме известно време и всички ще трябва да мислим за обединяване на усилията си в конструктивно русло, а не в руслото на едностранните санкции. Той ще бъде дълъг и затова, че общата преоценка на американците на тяхното място в света, осъзнаването от тях на това, което се случи през последното десетилетие, на безалтернативността на по-нататъшното засилване на тенденцията към полицентричност, към укрепване на новите центрове на икономическа и финансова мощ и на политическо мнение, ще изисква време”, каза Сергей Лавлов. Според него тенденцията към полицентричност се доказва от процесите, които вече текат в рамките на Г-20, на Шанхайската организация за сътрудничество, в на БРИКС (групата Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), в Латинска Америка.

Лавров е на мнение, че светът преминава през период, когато се сменят епохите, като е очевидно, че либерално-капиталистическият модел на развитие не е универсален. Освен това министърът обвини САЩ в присвояване на правото да се месят във вътрешните работи на други държави под лозунга за защита на човешките права, както и в натиск над ЕС за приемане на антируски санкции, които да затвърдят лидерството на Вашингтон и да се използва Украйна като дразнител в отношенията между Русия и Европа.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.