Лавров обвини властите в Киев, че нарушават женевските договорености

„Женевското споразумение не само не се изпълнява, но и се предприемат стъпки, преди всички от окупиралите властта в Киев, които грубо нарушават постигнатите в Женева договорености”. Тов а заяви на пресконференция днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от руски и украински електронни медии.
Както е известно, на срещата в Женева на първите дипломати на Украйна, Русия, ЕС и САЩ бе приет документ за деескалиране на ситуацията в Украйна. Споразумението предвижда разоръжаване на всички незаконни въоръжени формирования и освобождаване на всички незаконно окупирани административни сгради в Украйна, амнистия за всички демонстранти, с изключение на онези, които са извършили тежки престъпления и съдържа призив за широк национален диалог в Украйна, който да включва всички групи от обществото и да бъде прозрачен и отговорен.
Веднага след четиристранната среща в Женева Сергей Лавров коментира, че украински военнослужещи са мобилизирани с незаконни заповеди да потушат проруските протести в източните региони.
Днес Сергей Лавров аргументира твърдението си, че сегашните управляващи в Киев грубо нарушават женевските договорености с решението на Градския съвет в Киев Майданът да бъде запазен и да продължи да съществува (като своебразна гражданска организация), като при това завзетите от участници в Майдана сгради в Киев не са освободени, а редица улици не са разблокирани.

„Предявяват се претенции към югоизточните региони – че там не се освобождават завзетите сгради, че се устройват пропусквателни пунктове, но властите в Киев нищо не правят, пръстите си не помръдват, за да отстранят причините, които са в основата на сегашната дълбока криза вътре в Украйна”, коментира Лавров, цитиран от УНИАН.

При това руският министър на външните работи отбеляза, че в Женевската декларация не са посочени точни срокове за изпълнение на посочените договорености, но се казва, че те трябва да се изпълняват максимално бързо.

Лавров е на мнение, че «Десен сектор» практически от половин година «хазяйничи» в различи градове в централна и западна Украйна, а също така се опитва да разпространи своето влияние и в югоизточните региони.

Според Сергей Лавров, в такава ситуация не трявда да се предявяват претенции към източните области, където „народът си избра ръководители, след като се опитаха да им изпратят началници от Киев”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.