Лавров: Не слушайте Пентагона за руските удари, питайте Москва

В Ню Йорк министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров категорично отхвърли съмненията на Запада, че при първите си въздушни удари в Сирия самолетите на руските ВВС не са бомбардирали обекти на терористичната групировка „Ислямска държава“, а на сили на въоръжената съпротива срещу президента Башар Асад, подкрепяна от САЩ.

Лавров на два пъти отговори на журналистически въпроси за тези въздушни удари – преди и след срещата си с американския държавен секретар Джон Кери.

„Слуховете, според които целта на тези удари не е „Ислямска държава“, са неоснователни“, заявил Лавров след разговора със своя американски колега и допълнил, че не разполага с „никаква информация“ за цивилни жертви на ударите.

„Не слушайте Пентагона за руските удари, обръщайте се за информация към Министерството на отбраната на Русия“, заяви Лавров преди срещата си с държавния секретар на САЩ.

Както вече съобщихме, веднага след първите въздушни удари, нанесени от сили на руските ВВС от Министерство на отбраната в Москва разпространиха кадри от атаките.

“Самолетите на руските военно-въздушни сили нанесоха точни удари над осем цели на терористичната групировка ИД на територията на Сирия. Бяха извършени около 20 полета“, информира говорителят на Министерството на отбраната. Той отрече категорично истинността на твърдението за цивилни жертви и го определи като част от „информационната война“, която се води срещу Москва.

Тази информация не попречи на някои агенции и електронни медии да съобщят, че при първите руски бомбардировки в Сирия са атакувани цели на бунтовници срещу режима на Башар Асад, подкрепяни от западните сили, а в резултат са загинали 36 души, сред които и деца. Повечето от тези информации се позовават на съобщения на опозиционния на режима в Дамаск Сирийски национален съвет, но някои от тях идват и от източници от Пентагона, което обяснява и апела на Лавров медиите да питат в Москва, а не във Вашингтон.

Руската държавна ИТАР-ТАСС обръща в информацията си от Вашингтон внимание на това, че репортерката, попитала Лавров за бомбардировките в Сирия, е била приклекнала пред телевизионните оператори поради липсата на места в залата за пресконференции и по американски “образец” е подвикнала въпроса си, докато Лавров и Кери са вървели един към друг за протоколното ръкуване за пред камерите и фоторепортерите. При все това Лавров отговорил, като отбелязал, че му е неудобно да говори пред жена на колене.

Руският външен министър е съобщил още, че тази негова трета среща с Джон Кери за къс период от време няма да е последна, а скоро руските и американските военни ще се разберат за начините и формите на постоянен контакт помежду си в Сирия, за да не се стига до недоразумения при въздушните удари на водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава и руските ВВС.

В сряда Русия се включи във военните действия в подкрепа на силите на президента Башар Асад и срещу групировката “Ислямска държава” буквално часове след като горната камара на руския парламент единодушно подкрепи искането на президента Владимир Путин да му бъде разрешено да използва части на руските ВВС в Сирия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.