Лавров и Кери продължават да търсят сближаване на позициите си за Украйна

Първият руски дипломат Сергей Лавров и американският му колега Джон Кери са обсъдили по телефона кризата в Украйна, съобщиха световните агенции. Двамата имаха 4-часовразговор по темата в понеделник без да постигнат какъвто и да е напредък в опитите да сближат позициите на Русия и САЩ.
Руският външен министър Сергей Лавров изтъкна в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери нуждата от съвместни действия за започването на диалог в Украйна, се посочва в прессъобщение на МВнР на Русия. – “Ръководителите на външнополитическите ведомства продължиха обсъждането на възможностите за международно съдействие за преодоляването на кризисната ситуация в Украйна”, информира министерството. От руска страна бе подчертана необходимостта от “интензивни съвместни действия” за започването на “широк вътрешноукраински диалог”, който да постигне “национално съгласие на основа, приемлива за всички региони”, заяви източникът. Той добави, че Лавров е отбелязал, че решенията на Съвета на НАТО и на Комисията Украйна-НАТО няма да спомогнат за решаването на задачата за започване на диалог.
Междувременно сваленият президент на Украйна Виктор Янукович нарече анексията на Крим от Русия “трагедия” и изрази надежда, че черноморският полуостров може някой ден отново да стане част от Украйна, предаде Асошиейтед прес.
Янукович даде днес интервю за Асошиейтед прес и за руската телевизия НТВ – първото му, след като избяга от Украйна след месеци на масови протести. Той каза, че се надява да убеди руския президент Владимир Путин да обсъди условията, при които Крим може да се присъедини отново към Украйна. Русия анексира Крим миналия месец след набързо организиран референдум, който се произведе, след като руски войски бяха превзели областта, отбелязва АП. Украйна и Западът отхвърлиха този ход като незаконен.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.