Лъвът на съдебната власт стана авангард – с клоунско лице

Единият от двата лъва пред Съдебната палата в София осъмна тази сутрин изрисуван като клоун с цветовете на трибагреника, предаде БГНЕС.

Тази нощ неизвестен "авангарден творец" със спрей е оцветил в червено носа на бронзовия лъв, нарисувал му е зелена коса и му сложил бяла маска на лицето. В основата на лъва ясно може да се различи основното послание на "творбата": "20 години цирк".

Необичайната гледка от ранна сутрин привлича погледите на минувачите и голяма част от софиянци веднага направиха снимка на оцветения лъв за Фейсбук.

Това не е първата "акция" срещу сградата на Съдебната палата, в която се намират едни от най-важните съдилища и прокуратури в страната. През есента на миналата година фасадата на палатата беше обстрелвана с домати от недоволни от съдебната власт граждани.

В знак на протест Паметникът на Съветската армия беше изрисуван няколко пъти. През 2011 година известни комикс герои го "украсиха" и подписаха с мотото "В крак с времето" – лозунг, който се пренесе върху безброй тениски и дори стана мото на една от кандидат-кметските кампании в София. Имаше още няколко посегателства върху монумента, включително му бяха "надянати" разноцветни качулки от поддръжници на руската пънк група Пуси Райът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.