КЗК спря търга за третия метродиаметър в София

Спряха обществената поръчка за винетките

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на изпълнителния директор на „Метрополитен” ЕАД за откриване на „открита по вид“ процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране и изпълнение на първия етап от Проекта за разширение на метрото в София, трета метролиния с трасе което обхваща подземния участък от км.4+950 до км.11+966,34 със следното трасе: бул.“Вл.Вазов“, ул.“Професор Милко Бичев“, бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“, „Орлов мост“, бул.“Васил Левски“, бул. “Патриарх Евтимий“, бул. “Прага“, ул. „Георги Софийски“, Медицинска академия /Медицински комплекс – университетски комплекс, кръстовището на бул.“България“ и бул.“Иван Гешов“, ул.“Кюстендил“, кв. Красно село – ул.“Житница“. Общата дължина на участъка е 7016,34м. По трасето се предвиждат за изграждане 7 бр. метростанции. Поръчката е разделена на четири обособени позиции: • Обособена позиция 1: Участък от км 11+966,34 (стартова шахта на ТПМ) до км. 8+996,69 (край на МС 11) с 2 бр. метростанции • Обособена позиция 2: Участък от км 8+996,69 (край на МС 11) до км.6+561,05 (край на МС 8) с 3 бр. метростанции • Обособена позиция № 3: Участък от км 6+561,05 (край на МС 8) до км.4+950 с 2 бр. метростанции и тунелен участък • Обособена позиция № 4: Тунелен участък изпълняван с тунелно-пробивна машина (ТПМ) от км 11+966,34 (стартова шахта) до км 5+248,57 (изходна шахта).

КЗК счита, че изискването на възложителя придобитият опит на проектантите от изпълнение на подобни обекти да бъде в периода на последните три години необосновано ограничава конкуренцията. В случая се възпрепятства участието в процедурата на квалифицирани проектанти, които са изпълнявали подобни проекти извън поставената времева рамка от три години.

На второ място, КЗК приема, че обхватът на изискания от възложителя опит по обособена позиция 4 за изграждане на конструкции на мин. 5000 м. тунел (метро, ж.п. тунели, пътни тунели) по щитов метод е въведен необосновано и ограничително. Изискуемият опит от 5000 м. обхваща над две трети от общата дължина на участъка и необосновано ограничава участието на лица, които имат опит в изграждането на конструкции на тунели по щитов тунелен метод с по-малка дължина.

Свързани публикации

1 Comment

  1. А кой е възмезди разходите на фирмите, които са обжалвали says:

    А сега какво следва? Някой няма ли да понесе отговорност, че е писал такава документация? очевидно е че е готвена за някои от хората на Бойко. Например Цецо има богат опит в това. Особено като го осъдят за 4 години може сам да ги изкопае тези 4 000 метра по щитов метод. Нали каго беше министър на знака на МВР имаше щит. Мисълта ми е, че трябва да има някакво наказание за признати за нарушаващи конкуренцията документации. Иначе ще излезе така: ако мине – мине. Също така призовавам да проверите и като може някой да даде информация колко пари, каква такса са платили фирмите, които са обжалвали документацията. Някой може ли да каже?

Leave a Reply

Your email address will not be published.