КЗК санкционира Практикер за продажба на стоки под себестойност

Спряха обществената поръчка за винетките

Комисията за защита на конкуренцията установи нарушение на чл. 36, ал. 4 от ЗЗК от „Практикер” ООД и наложи имуществена санкция на дружеството в размер на 0,1% от нетните приходи от продажби на дружеството за предходната финансова 2013 г., равняваща се на 83 655 лв. КЗК постанови прекратяване на нарушението.

Производството по преписката безспорно установи, че ответното дружество е продавало под разходите за производство и реализация надуваеми басейни и аксесоари към тях в периода март – октомври 2013 г. на територията на цялата страна.

Комисията счита, че независимо от посочените от страна на дружеството обективни предпоставки, довели до предлагането на съответните стоки на цени под разходите за производството и реализацията им, поведението на ответното предприятие е укоримо от гледна точка на правилата на лоялната конкуренция. Нарушението е в състояние да пренасочи потребителското търсене поради наличие на ценово предимство и да допринесе за нелоялното привличане на клиенти.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание тежестта и продължителността на нарушението, както и икономическото състояние на ответното дружество.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.