КЗК разследва ІКЕА и еMAG за заблуждаваща реклама

Спряха обществената поръчка за винетките

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала разследване за заблуждаваща реклама срещу “Хаус маркет България”, която е франчайзингополучател на шведската верига за мебели IKEA, както и срещу eMAG, съобщи електронното издание на “Капитал”.
В случая с ІКЕА става дума за рекламни билбордове на територията на магазина, на които е посочена една цена на етажерка, а на щанда цената е друга с обяснението, че промоцията е изтекла, но не са успели да махнат билбордовете. От гледна точка на закона това е заблуждаваща реклама, за която КЗК има право да глоби магазина с до 10% от оборота за миналата година.
При сайта за електронна търговия eMAG проверката на КЗК е заради лятната томбола с награда екскурзия до Канарските острови за двама на стойност 6024,26 лева. Според КЗК играта може да нарушава Закона за защита на конкуренцията заради неясни условия и прекалено висока награда. В тв-реклама на томболата не е било посочено, че минималната стойност на покупките, за да се участва в томболата е 100 лева и клиент се е оплакал за това. Също така, според правилата на КЗК, наградите в рекламните игри не могат да надвишават 100 пъти цената на продавания продукт или 15 пъти размера на минималната работна заплата в България, т.е. 5100 лева.
Поради тези причини КЗК е започнала производство срещу регистрираната в Букурещ Dante International, която стои зад eMAG.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.