КЗК разреши продажбата на веригата “Пикадили” на “АП Март” АД

Спряха обществената поръчка за винетките

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между предприятия чрез придобиване на едноличен контрол от страна на „АП Март“ АД върху „Пикадили“ АД и постанови незабавно изпълнение на решението.

Участниците в концентрацията са предприятия, които не са активни на един и същи пазар – придобиващото контрол предприятие не осъществява стопанска дейност, а придобиваното е активно на пазара на търговия на дребно с бързооборотни стоки за ежедневна употреба /хранителни и нехранителни/ на територията на страната.

Акционерите на АП Март също не оперират чрез контролираните от тях предприятия на едни и същи или свързани пазари с тези, на които e активно Пикадили. Следователно, не са налице хоризонтални или вертикални ефекти, или отношения на свързани пазари между участниците в концентрацията и няма пазари в страната, върху които сделката ще окаже въздействие. Също така няма свързаност между продуктите и услугите, предлагани от участниците.

Предвид липсата на пазари, на които концентрацията ще окаже въздействие, може да се заключи, че нейното осъществяване не засяга конкуренцията на никой съответен български пазар, поради което КЗК счита, че сделката следва да бъде разрешена на основание чл.26, ал.1 от ЗЗК.

В края на февруари 2014 година белгийската верига за търговия на дребно с хранителни продукти Delhaize Group (“Делез Груп”) обяви, че е подписала споразумение с AP Mart (“АП Март”) за продажбата на бизнеса си в България. У нас компанията притежава веригата “Пикадили”, след като през 2011 г. придоби срещу 932,5 млн. евро тогавашния й собственик – сръбската Delta Maxi Group (“Делта Макси Груп”).
Стойността на сегашната сделка не се разкрива.
“АП Март” е българско инвестиционно дружество със собственици Ангел Ангелов и Петър Дудоленски.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.