КЗК проучва дали има картел при доставката на офис-консумативи за МФ

Спряха обществената поръчка за винетките

КЗК е започнала проверка дали съществува картелно споразумение между фирмите “Панда”, “Стендек” ООД и “Панда-Пен” ООД за цените, които да предложат за доставка на офис консумативи на Министерството на финансите. И трите компании са представители на франчайзинговата марка Office 1 Superstore, съответно за България, за търговски обект в Перник и за друг магазин в Габрово.

КЗК проверява случая след сигнал на служебния финансов министър Румен Порожанов от октомври 2014г. Става въпрос за обществена поръчка на Министерството на финансите от юни същата година за 1.7 млн.лв. за доставка на тонери за копирни и печатащи устройства. Според условията е трябвало да бъде сключено рамково споразумение с първите четирима класирани, след което търгът да продължи само между тях. Според сигнала на Порожанов три от компаниите – Кооперация “Панда”, “Стендек” ООД и “Панда-Пен” ООД може да са направили манипулация, за да останат до финалния кръг на поръчката.

Според определението на КЗК има достатъчно доказателства в полза на тези съмнения. Сега трите фирми имат 30 дни, за да представят писмени възражения, както и да бъдат изслушани на открито заседание на комисията. След обсъждане на възраженията и тяхната защита, антимонополният орган трябва да се произнесе по същество.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.