КЗК позволи на Пеевски да придобие „Техномаркет“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи „НСН Инвестмънт“ – фирма, в която 90% от капитала се държи от депутата от ДПС Делян Пеевски, да придобие отрицателен самостоятелен контрол върху „Техномаркет“. Това ще стане чрез придобиването на 563 хил. акции (от общо 1,127 млн. акции) от капитала на веригата магазини, които в момента са собственост на „Е. Миролио“ ЕООД, става ясно от съобщение на сайта на антимонополния регулатор.

След анализ регулаторът е преценил, че осъществяването на тези намерения няма да нарушат конкуренцията на пазара у нас. „Не е налице каквато и да е свързаност между продуктите и услугите, предлагани от участниците“, гласи заключението Комисията.

След сделката 50% от „Техномаркет България“ ще бъдат собственост на „НСН Инвестмънт“ под условието, че отпадне ограничението за прехвърляне и наложения запор върху 25% от акциите на веригата магазини за техника.

Останалата част от капитала се държи от група акционери, всеки от които притежава дял от по-малко от 20 на сто. В устава на „Техномаркет България“ е записано, че стратегическите решения за дружеството се взимат от квалифицирано мнозинство, тоест две трети от регистрирания капитал. Това означава, че компанията на Делян Пеевски ще получи отрицателен самостоятелен контрол върху „Техномаркет България“ – ще може да упражнява вето върху вземането на решения, които са стратегически за политиката на компанията, но без да има възможност да ги налага самостоятелно. Така новият акционер може да предизвика ситуация без изход и придобива решаващо влияние върху предприятието, посочва още КЗК.

Разпределението на акционерния капитал между останалите акционери се запазва същото. Регистрираното в Лихтенщайн дружество Domtech Holding държи дял от 15,15%, Николай Китов – 12,2%, а по 11,5% имат двама акционери – Евгений Гълъбов и Ангел Велев.

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.