КЗК казала още преди 4 години кой диктува цените на горивата

Притежателите на данъчните складове диктуват цените на горивата и възпрепятстват конкуренцията, а държавата и политиците вече 4 години не предприемат стъпки за решаване на проблема, смятат в Комисията за защита на конкуренцията.

„Не е проблем монополът, проблем е когато има злоупотреба с монопол. Държателите на тези складове имат възможност да диктуват цените”, коментира говорителят на КЗК Марио Таврилов в студиото на Нова ТВ. Той изтъкна, че в анализ на КДК е записано още преди четири години, че има проблем с данъчните складове и че доставчиците на горива не разполагат със собствени складове. Гаврилов изтъкна, че търговията с горива има своите особености, една от които е, че за да продава един търговец на дребно в България, трябва да разтовари вноса в акцизните складове. Собствеността на тези акцизни складове през 2011 година е била около 80% на „Лукойл”. В данъчните складове пък искат толкова непосилен наем, че вносът би се обезсмислил. Именно това възпрепятствало конкуренцията на пазара.

„Това е малко по-особена търговия. Ние сме признали преди четири години, че конкуренцията е затруднена. Дори сме посочили как може да бъде разрешен този проблем. Четири години нито един от българските политици не прочете нашия секторен анализ”, заяви Марио Гаврилов. По думите му, има твърдения, че са настъпили промени в структурата на данъчните складове и в момента КЗК проверяваме това.

От КЗК още през 2011 г. са предложили две решения за справяне с този проблем.

„Би могла България, ако подпише със съседните държави, да ползваме акцизните и данъчните складове там. Само че няма подписано такова междудържавно споразумение”, обясни Гаврилов. Другото решение според КЗК е отварянето на държавни акцизни складове. По този начин държавата ще се намеси на този пазар.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.