КЗК глоби „Софийска вода“ с 4,8 млн, концесионерът ще обжалва

Спряха обществената поръчка за винетките

Комисията за защита на конкуренцията обяви вчера решението си да глоби „Софийска вода“ АД с 4 800 600 лева за злоупотреба с господстващо положение.
Проверка на КЗК е установила, че „Софийска вода“ АД е начислявала лихва за забава на служебно начислени задължения за доставка на питейна вода, отвеждането и пречистването на отпадни води на територията на Столична община през месеците, в които не е било извършвано отчитане на водомерите. Според КЗК това е налагане на нелоялно търговско условие по смисъла на чл.21, т.1 от ЗЗК.
Производството на КЗК е образувано с решение за самосезиране. Комисията е категорична, че това поведение на „Софийска вода” АД директно уврежда интересите на потребителите, доколкото задълженията за заплащане за първите два отчетни месеца не са установени по размер, а задължението за обезщетение за забава предполага точно изчислена стойност на реално използваната услуга.
Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд и ще бъде обжалвано, става ясно от съобщение от “Софийска вода”. В него концесионерът заявява, че начисляването на лихва за забавяне върху служебно начислени задължения за използвани ВиК услуги е съобразено с изискванията на действащото законодателство.
Общите условия на дружеството са изготвени в съответствие с наредбата за условията за присъединяване на потребителите и за ползване на ВиК услуги и с одобрение от държавния енергиен регулатор, се посочва в съобщението.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.