КЗК глоби със 111 550 лв. издателите на сп. “Грация”

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)наложи имуществена санкция на издателите на сп. “Грация” – “Атика Медия България” ООД в размер на 111 550 лв., за нелоялно привличане на клиенти и постанови прекратяване на нарушението. Глобата се равнява на 2,5% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2013 г., става ясно от съобщение на сайта на КЗК.

КЗК определя като нарушение издаването и разпространението на сп. “Грация” заедно с подаръци, представляващи бяла и декоративна козметика от висок клас, перли, пътна чанта от изкуствена кожа и др., предоставяни едновременно със закупуването на брой от списанието.

Производството на КЗК е установило такова нарушение през месеците ноември 2013, март и април 2014 г. КЗК счита, че тази практика представлява непазарен стимул за привличане на клиенти и влияе на потребителския избор, като изкривява и пренасочва търсенето.

Това е метод, който цели постигане на легитимна по своята същност цел за привличане на повече клиенти чрез забранени от закона средства, обясняват от КЗК. Според антимонополната комисия, това поведение създава потенциална опасност от пренасочване на потребителското търсене във вреда на конкурентните на списание “Грация”.

Тъй като списанието продължава да предлага различни по вид подаръци, КЗК приема, че периодът на нарушението е от ноември 2013 г. до настоящия момент.

Атика Медия България ООД е издател на списания PLAYBOY, GRAZIA и MAXIM за България. Българското дружество е е дъщерна фирма на най-голямата издателска къща в Гърция – Атикес Екдосис, която има подразделения във всички страни на Балканския полуостров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.