Куюмджиев: Токът ще поскъпне, но няма причини за режим

Депутатът Таско Ерменков прогнозира шоково поскъпване на тока с 15-30% от 1 януари

„В някакъв смисъл поскъпването на тока е неизбежно”. Това заяви в студиото на Нова ТВ Явор Куюмджиев – енергиен експерт и бивш зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика. Той отказа да прогнозира с колко точно може да поскъпне електроенергията. По думите му обаче не е невъзможно цената на тока да се вдигне с 20 на сто.
„Режим на тока няма как да се въведе, защото имаме 1,5 пъти повече производство, отколкото потребление”, изтъкна Явор Куюмджиев. Той обясни също, че не вижда смисъл в кадровите смени, които служебното правителство прави в последните дни, например смяната на шефа на борда на БЕХ.

„Искрено се съмнявам, че те ще предприемат мерките, които са необходими, а те са да се справят с двата основни проблема на българската енергетика – големите разходи, които отиват за вятърни и слънчеви централи – 30% от разхидите само за 5% от тока и големите разходи за т.нар. „америкенски ТЕЦ-ове”, където цената на изкупуване на електроенергия, е два и половина пъти по-висока от пазарната, като се изкупуват задължително всичката произведена енергия. Ако те не се справят с тези два проблема, цената на тока ще се вдигне”, категоричен бе Куюмджиев.

„Лошата новина е, че системата е недофинансирана. В енергетиката цъка ценова бомба с часовников механизъм. И сега тази бомба е готова за детониране. Въпросът е кой ще я детонира и с колко?”, изтъкна енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той изчисли, че в момента „само ценовия дефицит в НЕК възлиза на 1,5 млрд лв., който има пряко отношение към ценообразуването. И зад балансовия, това са задълженията за инвестиционна дейност, са 1,4 млрд. лв., или общо 2,9 млрд. лв. Това е само в НЕК”, дъбави той.

„Въпросът е как да се премине към пазарните нива на еленергията – дали плавно или шоково. Мисля, че трябва да се започне, плавно и то при пълен консенсус на политическите сили, защото ножът вече е опрял до кокъла”, категоричен бе проф. Атанас Тасев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.