Куюмджиев: Обещаваме евтин ток поне за година

„Успяхме да направим така, че да спрем кражбите на ток. Успяхме и да направим нужното цената на тока да намалее. Никой през тези двадесет години не се осмели да бръкне в джобовете на енергийните олигарси, а ние го направихме”. Това заяви депутатът от левицата и зам.-председател на Комисията по енергетика в НС Явор Куюмджиев в ефира на БНТ. Според него създадената система за балансиране на електроенергията в страната е позволила и устойчивост на цената, минимум за една година. На въпрос за увеличението на сметките на тока, въпреки намалената му цена, Явор Куюмджиев обясни, че това, което трябва да се гледа внимателно е потреблението. „Ако при еднакво потребление се окаже, че цената, получена за съответния потребител е по-висока, то тогава има нарушение на закона, и моля всички, които установят това, да изпращат сигнали до съответните органи", каза депутатът.

„Ще бъдат внесени и нови мерки, засягащи енергетиката, които ще улеснят живота на хората в отношението им с монополите”, увери Куюмджиев. Едно от предложенията ще засяга въпроса кога да се пристъпва към изключване на електрозахранването. "Не може в държава, член на ЕС, за просрочена фактура на следващия ден да спрат тока на потребителя. Целта е да не се спира тока за един лев задължение и един ден просрочване", обясни той.

"Ако искаме да бъдем нормална държава, с качество на живота, да изпълняваме евро директиви, като една от тях казва, че до 2030 г. трябва в България автомобилите на ток да бъдат 30 процента от всичките, то на нас ни трябва електричество и нови мощности", обясни Куюмджиев. Той припомни, че по-голямата част от централите остаряват, като те са на четиридесет и повече години. В този смисъл към 2020-2030 г. вече страната ни ще има нужда от нова мощност. "Единственият проект, който е готов за реализация в момента, е не някой друг, а именно АЕЦ "Белене". Ако този проект не се реализира, България след петнадесет години няма да има ток", категоричен бе Явор Куюмджиев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.