Куюмджиев обещава “всичко възможно”, за да не поскъпне токът

 

“Ако зависи от нас, ние ще направим всичко възможно това увеличение, което за мен е абсурдно, да не се случи. В крайна сметка това се решава от ДКЕВР, която е независим орган, но се надявам, че колегите ще проявят разум и ще се съобразят с безумието, което тези хора отново искат”. Това каза пред БНР депутатът от левицата Явор Куюмджиев, който е и заместник-председателят на енергийната комисия във връзка с исканото от трите ЕРП поскъпване на тока от 1 юли с около 7 – 9 %, заради необходимостта да инвестират в мрежата.

Депутатът заяви, че за него лично е странно защо ЕРП-тата винаги желаят инвестициите им да бъдат възвърнати в рамките на една година и гарантирана от държавата.По думите на Куюмджиев, това, което ЕРП се опитват да направят и вече девет години правят, е, че казват: “Ние, за да поддържаме мрежата и да инвестираме в инвестиции, ни трябват 100 единици. Моля те, скъпа държаво, дай ни над 108 единици и ни гарантирай 8% печалба в рамките на тази година”.

“Всеки нормален бизнес трябва да инвестира в бъдещото си развитие. За мен е недопустимо непрекъснато да се вайкат и да казват: “Ние сме много нещастни, трябва винаги да ни давате пари, за да можем да си гарантираме печалбите“, изтъкна депутатът от Коалиция за България.

Куюмджиев отрече коментарите, че БСП удържа увеличението до изборите през май: Няма такова нещо, защото тези две намаления на електроенергията, които се получиха миналата година, бяха на база балансиране по нов начин за целия сектор. Успяхме да намерим резерви, с които преди това беше злоупотребявано. Цените за бизнеса спаднаха с 15-20%, така че смятам, че сме на прав път и не вярвам да се стигне до увеличаване на цените по никакъв повод.

Трите големи енергоразпределителни дружества ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ  трябва да внесат предложенията си за поскъпване на тока в ДКЕВР до края на март. Преди седмица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви категорично , че цената на тока няма да се променя през тази година.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.