Куюмджиев: Има два проблема пред АЕЦ “Белене”, правим всичко възможно

Пред реализацията на АЕЦ “Белене” има два основни проблема: липсата на инвеститор, защото държавата не може да си позволи да изхарчи няколко милиарда лева, за да го довърши; забавеният икономически и технически анализ, който в момента се изготвя, не от консултантите, за които са се платили милиони, а от български специалисти. Това заяви по bTv народният представител от Коалиция за България и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. Той обясни, че направата на този анализ изисква време, защото става въпрос за проект, в който са вложени много средства. По думите му при посещението му вчера в Белене е станало ясно, че един от основните проблеми е, че ГЕРБ са сключили договори за изкупуване на старото оборудване, което също трябва да се подложи на анализ.
АЕЦ “Белене” е реален проект и ние ще направим всичко възможно той да се осъществи, увери Явор Куюмджиев. Той подчерта, че БСП е единствената партия за последните 25 години, която категорично е подкрепяла българската енергетика и ще продължи да го прави, а ГЕРБ са тези, които са спрели проекта.
Зам.-председателят на енергийната комисия обясни, че с 83 гласа в НС трудно се стартира нещо, ДПС е против проекта в момента и го подкрепя само Атака. “С гласовете на “Атака” имаме общо 106. Със 106 гласа как може НС да вземе решение? Когато ставаше въпрос за цигарите 93 човека от ГЕРБ гласуваха, за да си направят пи-ар, но когато става въпрос за нещо важно ги няма”, каза още Куюмджиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.