Куцкова: Призивът на управляващите партии към ВСС е противоконституционен

“Призивът на управляващите партии към ВСС да се саморазпусне е противоконституционен. Този призив противоречи на разделението на властите. През декември се приеха промените в Конституцията и там е записано, че настоящият ВСС продължава да работи, докато му изтече мандатът”. Това коментира в студиото на Нова ТВ съдия Нели Куцкова. Нейната позиция бе подкрепена в телефонно включване и от председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров.

Съдия Куцкова нарече апелът на ГЕРБ и РБ „паническа маневра за отклоняване на вниманието” ден преди огласяването на официалния мониторингов доклад на ЕК.

„В доклада има много критики по въпросите с ВСС, но има и критики към законодателната и изпълнителната власт. За пръв път срещам да се позовават на практиката на Европейския съд по правата на човека, като цитират 45 дела, по които България е осъдена заради неефективно разследване”, изтъкна Нели Куцкова.

Според председателя на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров пък е учудващо включването в доклада на случая със съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Тодоров съобщи, че когато европейските експерти са се срещнали с членовете на ВСС, никой от тях не е попитал за този случай.

„Много ми е интересно откъде европейските експерти направиха тези изводи в доклада си, кой им подаде тази информация?”, попита членът на ВСС. Всъщност Ясен Тодоров не може да не е запознат с твърденията, че автор на тази и други информации, изпратени до ЕК е бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.