Курумбашев коментира търканията между БСП и ДПС по Изборния кодекс

Не виждам основания в момента нашата парламентарна група да подкрепи връщането и гласуването на вече гласувани текстове. Знаете, че вчера беше въведен моментът с преференциите. Това е реално въвеждане на мажоритарен елемент в пропорционалната система и то с една доста ниска бариера 5%. Това заяви Петър Курумбашев, зам.-председател на ПГ на КБ, пред журналисти в парламента. Неговото изявление дойде като обяснение на отказа на Коалиция за България да се съобрази с искането на ДПС за прегласуване на прага за преференциален вот.

Депутатът от Коалиция за България коментира и намерението на ДПС да инициара подписка за да бъде сезиран Конституционния съд за текстовете в Изборния кодекс, уреждащи изискването за уседналост.

„Трябва да се приеме този Изборен кодекс, да се изпрати на президента и съответно да влезе в сила или да му бъде наложено вето”, обясни Курумбашев. Той е на мнение, че не трябва да се връщат нещата назад и даде пример с дискусията по уседналостта, която се е водила 42 пъти с едни и същи аргументи.

Зам.-председателят на КБ отрече твърденията да има наложен натиск върху депутати от КБ. „Единственият натиск е Изборният кодекс да бъде приет по-бързо”, поясни Курумбашев. След което изтъкна, че не вижда основания в момента да се отправят питания към Конституционния съд, по който и да е от тестовете в момента.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.