Курумбашев: Ще следя лично дали се спазва екологичното законодателство

Аз ще следя лично този случай и дали се спазва екологичното законодателство, увери пред BTV зам.-председателят на ПГ на левицата и председател на Комисията по околната среда и водите Петър Курумбашев. Той изтъкна, че проектът Карадере трябва да мине екологична оценка и ако тя е отрицателна, изобщо няма да се стигне до разрешително за строеж. Депутатът бе категоричен, че независимо какъв е инвеститорът той трябва да спази всички процедури, свързани с екологичното законодателство. По думите на Курумбашев, “при всичко, свързано в такъв голям проект, задължително ще бъдат спазени изискванията на Закона за околната среда и Закона за биологичното разнообразие и ще има една изключително тежка екологична оценка”.
Курумбашев припомни, че е внесено предложение да бъде създаден Национален парк “Българско Черноморие”, прието през юли 2013г.от парламента. Той обясни, че след взимането на това решение е изискано от Министерство на околната среда и водите в рамките на една година да представи предложение пред българския парламент за това на кои места може да бъде създаден такъв парк. Курумбашев коментира, че ако част от тази територия бъде обявена за парк, там защитата е още по-висока. “Това изчиства всякаква възможност за строене на тези места, тъй като зашитата на националните паркове е най-висока”, поясни председателят на Комисията по околната среда и водите.
По думите му конфликтът със строенето по българското Черноморие трайно съществува и има две крайности – хора, които искат да застроят Черноморието и други, които не искат то да се пипа повече и то трябва да остане в този вид. Според Курумбашев очевидно и двете решения не са верни.
Депутатът обясни, че вчера е провел разговор с Георги Станишев по повод изнесената информация за негови връзки с проекта Карадере. Курумбашев обясни, че му е задал два въпроса: дали има връзка самият той или фирма, в която участва с проекта Карадере и дали притежава земя в този район. Георги Станишев дал отрицателни отговори и на двата въпроса и вероятно ще съди оклеветилите го.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.