Kurir: Цв. Василев изнудва сръбския президент Николич

Българският олигарх Цветан Василев изнудва президента на Сърбия Томислав Николич, твърди сръбският вестник Kurir, цитиран от Фокус. Според изданието има сериозни съмнения, че Василев, който е собственик на завода за стъкло в Парачин и който дължи 20 млн. евро за ток и газ, е дал 1,2 млн. динара (120 динара = 1 евро) на фондацията на Николич, за да получи политическа защита от него. Драган Добрашинович от Неправителствената коалиция твърди, че очевидно за Василев е било по-важно да получи политическо влияние, отколкото да си върне дълга.

„Това трябва да бъде регулирано чрез закон. Компаниите, които имат задължения, не може да дават дарения”, заявил Добрашинович. Александра Йерков, депутат от опозиционната Демократическа партия, е окачествила случая като срамен.

„Ако някой започне да проверява фондацията, ще види доста съмнителни дарители”, заявила Йерков. По думите й институциите трябва да проверят информацията, тъй като става дума за опит за влияние върху президента.

На 19 юли събският премиер Александър Вучич с нескриван гняв критикува на пресконференция банкера Цветан Василев и заяви, че няма да позволи българският магнат да слага пари в джоба си за сметка на държавата. Повод за избухването на Вучич бяха именно неплатените задължения на фабриката за стъкло, надвишаващи 20 млн. евро. Вучич директно предупреди Василев, че ако някой му разреши да не регулира задълженията си към Сърбия, това означава, че някой му позволява да бъде богат, успешен и арогантен, а всички други са глупаци.

Медиите в Белград коментират, че очевидно кранчето на чешмата, от която течеха привилегиите за Цветан Василев, се затваря, и той трябва да намери пари да плати своите дългове към Сърбия. От друга страна, според добре осведомени източници, Василев е правил дългове и се е държал арогантно, защото е бил сигурен, че винаги зад гърба му стоят хора от обкръжението на президента Николич. В кулоарите на сръбската скупщина се спекулира, че острата и директна критика на Вучич към Василев е и поредното доказателство за тихия разкол между президента и премиера, който вече трудно се прикрива.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.