Кунева: София и Анкара имат общи проблеми и решения

Поемаме председателството на ЕС от 1 януари 2018

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева проведе среща с главния прокурор на Република Турция Мехмет Акарджа, на която обсъдиха сътрудничеството между двете държави.

Имаме общи предизвикателства и общи решения, включително и по отношение на миграцията, заяви Кунева. Вицепремиерът отбеляза важността на политическите критерии за членство и тяхното изпълнение, от което се интересуват и страните-членки на ЕС. Кунева подчерта ролята на върховенството на закона в процеса на европейската интеграция.

Турският главен прокурор Мехмет Акарджа отбеляза тясното сътрудничество между прокуратурите на двете държави, най-вече в областта на предотвратяването на тероризма и пресичането на финансирането на терористични дейности. Той благодари за ролята на България в постигането на споразумението за реадмисия между Турция и ЕС. Мехмет Акарджа обобщи постигнатия от Турция напредък в реформата на съдебната власт и областта на човешките права, като изтъкна ролята на омбудсмана и новосъздадената възможност за индивидуална конституционна жалба.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.