Кунева: РБ настоява да има пътна карта на реформите

Кунева иска мандата, за да не обиди президента

“Напрежение в управляващата коалиция може да съществува, само ако ние не си говорим достатъчно и няма формат, който да поддържа този диалог. Ето затова взехме решение да поискаме свикването на Съвета за развитие и да се направи пътна карта на това, което очакваме да се случи в парламента в следващите месеци”.

Това заяви в сутрешния блок на Нова ТВ Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, по повод напрежението между Реформаторския блок и ГЕРБ през последните дни, намерило израз в някои много остри критики, отправени от Радан Кънев. Както вече съобщихме, съпредседателят на ПГ на РБ настоя ГЕРБ да слязат от “метлите”, да се подготви ново коалиционно споразумение и дори заплаши с нови избори, ако не се постигне разбирателство.

Днес, в коментар на събитията от последните заседание на отминалата сесия на парламента – поправките в Конституцията, бламирането на два от въпросите за референдума, избора на Мая Манолова за омбудсман, гласуването на подуправителите на БНБ, Куневи изтъкна, че Реформаторският блок (РБ) не прави отстъпки в парламента, а следва обявени приоритети и в крайна сметка повечето от промените, за които са настоявали от РБ, са влезли в парламентарна зала. Сред тези законопроекти Кунева посочи и новия антикорупционен закон (чието гласуване бе отложено за есента), като посочи, че не е добро планиране този законопроект да се гледа в пленарна зала в последния ден преди лятната ваканция на депутатите и да му се отдели час и половина време за обсъждане…

Меглена Кунева не се съгласи с хипотезата, че при тайното гласуване за омбудсман някои от реформаторите са подкрепили кандидатурата на социалистката Мая Манолова.

„Реформаторите направиха това, което считат за правилно – да подкрепят една авторитетна кандидатура в лицето на Константин Пенчев и да гласуват всички като един за него”, заяви Кунева.

Всъщност подобно твърдение направи и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също като някои свои съпартийци бе снимал бюлетинета, с която е гласувал за Константин Пенчев. Така мнозина с основание попитаха защо се провежда таен вот и защо депутатите си позволяват това, което е забранено от закона на обикновените граждани – да снимат бюлетината, с която гласуват…

Кунева подкрепи позицията на РБ, чийто депутати гласуваха против подуправителите на БНБ, предложени от новия гуверньор на Централната банка, двама от които са досегашни подуправители, а третият е досегашният главен юрист на банката.

“Надявам се, че това (гласуване) е ясен знак за много от нашите избиратели и обяснява защо РБ трябва да има силен глас в парламента, местната власт и институциите”, коментира Меглена Кунева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.